Pyometra

Pyometra: hnisavý zánět dělohy je velice časté a závažné onemocnění psů a koček. Častější výskyt je u zvířat, která nikdy nerodila a u kterých byly podávány preparáty na oddálení říje.
Mezi příznaky patří: výtok z rodidel (otevřená forma), zvýšené pití, močení, zvracení, apatie, průjem, hubnutí a slabost pánevních končetin. Majitel zpravidla v anamnéze uvádí delší průběh říje. U uzavřené formy je děložní krček uzavřen, patologický obsah zůstává v děloze a výtok není patrný.
K potvzení diagnózy se využívá sonografické vyšetření dělohy, dále i RTG, vyšetření krve….
Léčba je chirurgická nebo konzervativní. Při chirurgickém zákroku je odstraněna děloha s patologickým obsahem a vaječníky. Ke konzervativnímu řešení se přikláníme u mladých chovných fen, nebo naopak u starších, kde je anestezie příliš riziková. Při konzervativní terapii se snažíme o vypuzení obsahu dělohy pomocí léků. V obou případech jsou podávány antibiotika, dle stavu i infuzní terapie.
Z Energyvet preparátů můžeme použít Imunovet a Kingvet.
Imunovet je přírodní antibiotikum. Půsoví antivirově, antimikrobiálně a antimykoticky. Aktivuje krvetvorbu a buněčnou imunitu. Podporuje obranyschopnost organismu. Pomáhá při těžkých a dlouhotrvajících infekcí.
Kingvet je bylinný preparát, který se používá na záněty pohlavních orgánů (antibakteriální účinky). Stimuluje buněčnou imunitu a vypuzení obsahu dělohy.